HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN IBAN İLE ÖDEME İSTEYEN İŞLETMELERE DARBE: YENİ TEŞVİK PROGRAMI AÇIKLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yeni bir karar aldı. 

23 Mayıs 2024
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN IBAN İLE ÖDEME İSTEYEN İŞLETMELERE DARBE: YENİ TEŞVİK PROGRAMI AÇIKLANDI

 Yeni dönemde, IBAN’la ödeme isteyen ve fatura kesmeyen esnaf için mesajlaşma programları ve sosyal medya üzerinden şikayet alınacak. Vatandaşlar belgeli ihbarlarını internet üzerinden iletebilecek, kayıt dışı şüphesi bulunan e-ticaret siteleri ve ticari araçlar için de şikayette bulunabilecek. Faydalı ihbarlarda bulunanlar, teşvik olarak ikramiye de alacak.

 

Dijital İhbar Kanalları Açıldı

 Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında vatandaşların ihbar ve şikayetleriyle ilgili hizmetler güncellendi. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) duyurusuna göre, Gelir İdaresi’nin resmi internet sayfası, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi hizmetleri yenilendi. Ayrıca, mesajlaşma programı BİP üzerinden vergi ihbarı servisi, X (eski adıyla Twitter) ve Instagram ihbar hesapları ve WhatsApp ihbar hattı açıldı.

 

Şikayetler İçin Yeni Platformlar

 Vatandaşlar, X ve Instagram’daki “gibihbar” hesaplarına, diğer kullanıcılar tarafından okunamayacak şekilde direkt mesaj (DM) atabilecek. Ayrıca, 0552 189 0 189 numaralı WhatsApp hattına da ihbar ve şikayetlerini iletebilecekler. Bu yeni platformlar sayesinde vatandaşlar, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye katkıda bulunabilecek.

 

Yüzde 10 İhbar İkramiyesi

 Vatandaşlar, şikayetleri için "ihbar ikramiyesi" de talep edebilecek. Yapılan ihbar sonucu düzenlenecek vergi inceleme raporlarına göre tahakkuk eden vergi ve vergi ziyaı cezasının yüzde 10’u tutarındaki ihbar ikramiyesi, vatandaşlara ödenecek. İkramiye ödemesi için vatandaşlar, IBAN numaralarını sisteme girecekler. İhbarları denetleyecek ekipler, sahada gerekli incelemeleri yaparak tespit edilen ihlaller için ceza kesecek.

 

Ekonomik Güvence İçin Büyük Adım

 Bu yeni düzenleme, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların desteğiyle kayıt dışı ekonomiyi minimize etmeyi hedefliyor. Vatandaşların bu süreçte aktif rol alarak, ülke ekonomisine katkı sağlamaları amaçlanıyor.

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.