YÖRÜK ÇALIŞTAYI SONA ERDİ

Antalya'da Muratpaşa Belediyesi'nin bu yıl 'yemek kültürü' temasıyla 6'ncısını düzenlediği 290 yörük derneğinin katıldığı Yörük Çalıştayı son buldu. 

29 Ocak 2024
YÖRÜK ÇALIŞTAYI SONA ERDİ

Muratpaşa Belediyesi bu yıl 6'ncı kez düzenlediği Yörük Çalıştayı'nın konusunu 'yemek kültürü' olarak belirlendi. Türkan Şoray Kültür Merkezi'nde toplanan çalıştaya Türkiye'nin dört bir yanından 290 Yörük derneği katıldı. Konar-göçer yaşam tarzı ile öne çıkan Yörüklerin kendilerine özgü araç-gereçlerle Türk mutfağına kattığı lezzetler gastronomi ve sosyolojik olarak ele alındı.

Haftasonu iki gün devam eden çalıştayda mutfak atölyesi, söyleşi, panel, Yörük beyleri ve hatunlarının konuşmacı olduğu serbest kürsü, Yörük türkülerinin seslendirildiği konserler ve film gösterimiyle Yörükler Muratpaşa'da dolu dolu iki gün geçirdi.

Akdeniz Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Bakır'ın moderatörlüğünde gerçekleşen 'serbest kürsü' de Yörük derneklerinden gelen konuklar söz verildi. Kültürlerini gelecek nesillere taşımak isteyen Yörük beyleri ve hatunları değerlendirmelerde ve önerilerde bulunarak birbirlerini dayanışmaya davet ederken Başkan Uysal da Yörük kültürü için serbest kürsüde şunları söyledi:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize yükümlediği, vasiyet ettiği, dünya standartlarının üzerine çıkma duygusunu yenilememiz lazım. Burada bize Yörük kültürü çok büyük bir manevi güçtür, dayanaktır. Çünkü gerçekten dünya coğrafyasının yarısını yaşam şekliyle göç ederek kat etmiş. Ülkeler medeniyetler kurmuş olarak. Ülkeler medeniyetler kurarken de aslında bir o kadarının da yıkılmasına mani olamamış. Bir kültürü bir milleti temsil ediyoruz.”

Yörüklerin ikinci olmayı kabul etmeyeceğini bir kez daha hatırlatan Başkan Uysal konuşmasında katılan tüm Yörük derneklerine teşekkür ederken sözlerine şunları ekledi:

“Bir gün dünyada ilk yetmişe giremeyen değil, kişi başına milli geliri ilk onda olan, bir gün dünyada yoksul ülkelerin zengin ülkelerden vize beklediği bir ayrıştırma merkezi değil, zenginleşmiş, gelişmiş, göç veren değil, nitelikli göç alan, ithal eden değil, ihraç eden, açık veren değil, fazla veren, çocuklarının geleceğe güvenle baktığı, hem iktisatta hem sosyal hayatta demokratik rejimle anayasal düzende partiler üstü bir ruhla ülkesini kalkındırmış, dünyayı yakalamış geçmiş bir Türkiye özlemi ile hepinize saygılar sunuyorum.”

Serbest kürsünün ardından Sarıkeçili Yörüklerinden Aksak ailesinin yerleşik hayata geçme ve göç etme konusunda yaşadıkları fikir ayrılıklarını konu alan, yönetmenliğini İffet Eren Danışman Boz’un yaptığı Anchorage Uluslararası Film Festivali Mother of Cultural Exchange gibi ulusal ve uluslararası birçok ödül alan ‘Turna Misali’ filminin gösterimiyle Yörük Çalıştayı sona erdi. Film gösterimine Turna Misali’nin yönetmeni Eren Danışman Boz ve film yapımcısı Eyüp Boz da katıldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.