Merkez Bankasından Yeni Açıklama

‘Karar verildi’ diyerek duyuruldu" 

04 Temmuz 2023
Merkez Bankasından Yeni Açıklama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti yayımlandı.

Faizlerin yüzde 8,50 seviyesinden yüzde 15 seviyesine yükseltilmesinin ardından açıklanan raporda, “Yumuşak bir geçiş süreci için sadeleşme politikasının kademeli olmasına karar verilmiştir” ifadesine yer verildi.

Merkez Bankası 22 Haziran’da faizleri 650 baz puan yükselterek yüzde 8,50 seviyesinden yüzde 15 seviyesine yükseltmişti. TCMB'nin 22 Haziran 2023 tarihli PPK toplantı özeti raporu yayımlandı. Raporda en dikkat çeken ifade ise sadeleşme politikasının ‘kademeli’ olacağı ifadesi oldu. Ayrıca faiz artırımının başlatılan parasal sıkılaştırma sürecinin ilk adımı olduğu da belirtildi.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI'NDAN DÖVİZ AÇIKLAMASI

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ise toplanan rezervlerin dövizi baskılamak için satış amaçlı kullanılmayacağını belirterek, "Kuru baskılamak için rezerv satışı yapılmayacak" dedi.

PPK metninde şöyle denildi:

"Kurul, para politikası kararıyla birlikte kredi büyümesi ile kredi ve mevduat faizlerine ilişkin tespitlerde bulunmuştur. Finansal istikrar perspektifiyle, duyarlılık analizleri yapılarak bankacılık sisteminin politika faiz oranlarındaki artışlara karşı güçlü ve dayanıklığı olduğu değerlendirilmiştir.

Fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.