CHP’Lİ BUDAK: “DEPREMZEDELERE BOŞ AFET SENEDİ İMZALATILACAK”

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, depremde evleri yıkılan ya da ağır hasar alan depremzedelere yeni konutların ücretsiz dağıtılacağı algısının gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Depremzedelerin yeni konutlar için 20 yıl süreyle borçlandırılacaklarını ifade eden Budak, “ Depremzedelere binaların yapım maliyetleri belli olmadığı için boş afet borçlandırma senetleri ve taahhütname imzalatılacak. Deprem sigortası olmayan depremzedeler yapılan konutlardan faydalanamayacak. 60 gün içerisinde borçlanma senedi ve taahhütnameyi imzalamayanların hak sahiplikleri sona erecek. Üzerlerinde sağlam kalan taşınmazları varsa ipotek altına alınacak. Ödemeler yıllık olarak yapılacak. Üç yıl üst üste taksitini ödeyemeyen depremzedenin evine el konulacak” dedi. 

27 Şubat 2023
CHP’Lİ BUDAK: “DEPREMZEDELERE BOŞ AFET SENEDİ İMZALATILACAK”

“KONUT YAPIM MALİYETİ 40 MİLYAR DOLARI BULACAK”

 

Konut inşa ve teslim işlemlerinin 1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’un 40’ıncı maddesinde göre yapılacağına dikkat çeken Budak, “Farklı bir yasal düzenleme yapılmazsa yıkılacak 500 binden fazla konutun faturası depremzedelere kesilecek. Hesaplarımıza göre konut inşa sürecinin faturası 40 milyar doları bulacak. Depremde her şeyini kaybeden yurttaşlarımızın 20 yılları da borç ödemekle geçecek. Bu faturayı depremzedelere ödetmeyin. Konutların ücretsiz tahsis edileceğini açıklayın” diye konuştu. 

 

Daha önce Büyük Manavgat yangını, Kastamonu Bozkurt sel felaketi, İzmir ve Elazığ depremleri sonrası afetzedelere boş senet imzalattırıldığını hatırlatan Budak, şöyle konuştu:

 

“Yıkılan ya da yıkılma kararı alınan ağır hasarlı evlerin yeniden yapımı için AFAD tarafından depremzedelere boş afet borçlandırma senedi ve taahhütname imzalattırılacak. Borcun miktarı konutlar sahiplerine teslim edildiğinde belli olacak. Depremzedeler iki yıl ödeme yapmayacak. Sonrasındaki 18 yıl boyunca eşit taksitlerle faizsiz ödeme yapacaklar. Vadesinde ödenmeyen borçlara yıllık yüzde 5 gecikme faizi uygulanacak. Üst üste üç taksitini ödeyemeyen depremzedenin evine el konulacak. Toplanan yardımlarla depremzedelere ücretsiz konut yapılacağı algısı gerçeği yansıtmıyor.

 

 

 

DÜKKÂN VE İŞYERLERİ İÇİN YÜZDE 4 FAİZ ALINACAK

 

Yeniden inşa edilecek dükkân ve işyerleri için de depremzedeler 2 yılı ödemesiz 10 yıl borçlandırılacak. Bu borçlara yıllık yüzde 4 faiz işletilecek. Ekmek teknesini kaybetmiş, borçlarını ödeme yeteneğini kaybetmiş esnaf, bir de devlete borçlandırılarak iyice çıkmaza sürüklenecek. ”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.