ASKON'DAN BASIN AÇIKLAMASI

Antalya ASKON; Antalya Valiliği, Antalyaspor, Emniyet Teşkilatı, Ordu, Antalya Organize Sanayi ve Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO) ile ortak yürüttüğü yardım kampanyası hakkında ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamalar şu şekilde; 

21 Şubat 2023
ASKON'DAN BASIN AÇIKLAMASI

Değerli Arkadaşlar, Kıymetli Basın Mensupları;

Hepinizi saygılarımla selamlıyor, toplantımıza katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum

6 Şubat 2023 günü Asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz iki deprem faciası ile ülkece büyük bir yıkım yaşadık. Bu yıkım dolayısıyla bir kere daha aziz milletimize baş sağlığı dileklerimizi iletiyor, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar niyaz ediyoruz.

 

Depremden hemen sonra aziz milletimiz dayanışma ruhunu daha önceki faaliyetlerde olduğu gibi bu sarsıcı afette de göstermiş oldu. Ha keza geçmiş afetlerden edindiğimiz tecrübelerle devlet millet el ele yaralarımızı sarmaya başladık. Rabbimiz bir daha bu aziz milletimize bu tür acıları yaşatmasın.

Kıymetli Arkadaşlar;

 

Depremin yaşandığı ilk andan itibaren ASKON Genel Başkanımız Sayın Orhan Aydın’ın riyasetinde oluşturulan Deprem Koordinasyon Merkezi yönetiminde depremzede illerimize yönelik tüm şubelerimizle büyük bir koordinasyonla depremzede illeri eşleştirerek, arama, kurtarma ve yardım faaliyetlerimize ivedi bir şekilde başladık.

Bu bağlamda ayni olarak 500 milyon TL’ye, nakdi olarak Türkiye Tek Yürek Kampanyasına katılarak 5 milyon TL’lik bir yardımda bulunduk.  13 Uçak, 1528 TIR, 76 İş makinesi, 987 uzman ve gönüllü ekip, 865 özel kazı ve kurtarma ekibi ile sahada olduk.

Antalya özelinde ise Antalya ASKON, Antalya Valiliği, Emniyet Teşkilatımız, Ordumuz ve Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO), Antalyaspor ve Serikspor işbirliği ile Antalya’dan depremzedeler için gönderdiğimiz yardımlar, Adıyaman ilimizde ordumuza ait skorsky tipi helikopterler ile Gölbaşı, Kahta, Sincik ve Besni ilçelerine bağlı köylere dağıtıldı.

 Antalya’dan Adıyaman’a uçaklarla kargo gönderimi ve dönüşte depremzedelerin intikalini gerçekleştirdik. Bu bağlamda yardımların organize edilmesi ve arama kurtarma faaliyetlerine destek için bölgeye 1111 gönüllü götürüldü. Bu gönüllülerin 172’si alanında uzman sağlık personeli idi. Ayrıca başta inşaat mühendisleri olmak üzere birçok alanda uzman olan gönüllüler derneğimiz tarafından bölgeye ulaştırıldı. Yine deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyeti yapan diğer birçok ekibe malzeme desteği sağladık. Çalışmalarda kullanılmak üzere 2 motorlu araç,100 hilti, 250 matkap, 650 çadır, 2 konteyner, 2250 soba/ısıtıcı, 150 yatak, 2000 battaniye, 150 koli giyim eşyası, 500 powerbank, bebekler icin 60 koli bebek maması, 3228 adet bebek bezi ve hijyen malzemeleri gibi saymakla bitiremeyeceğimiz birçok ayni ve maddi yardım ulaştırdık. Bölgeye yardım için gönderilen uçaklarımız dönüş seferleri ile bugüne kadar toplam 2391 depremzedenin Antalya’ya tahliyesini gerçekleştirdi.

ASKON ailesi olarak ülkemizde daha önce yaşanan yangın afetlerinde olduğu gibi sadece maddi yardımlar ile değil bedenimizi de ortaya koyarak milletimizin yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Çalışmalarımızı devletimizin ilgili kurumlarıyla ordumuzla ve AFAD ile yürütüyoruz.

 Bildiğiniz üzere yaşadığımız bu süreçte deprem bölgesi ve AFAD ile koordineli olunması dikkat edilmesi gereken hassas bir durum. Çünkü yerelden gelen talepler doğrultusunda yardım malzemeleri hazırlanıyor. Amaca ve ihtiyaca uygunluğu açısından yardımlar oluşturulmadan önce Valilikle, AFAD ve Askerimiz ile koordinasyon kurulması gerekiyor. Biz de bu doğrultuda tedarik ettiğimiz yardım malzemelerini buna göre AFAD yetkililerimizin yönlendirdiği bölgelere ulaştırdık. 8 günün sonunda bir grup arkadaşımızla Antalya’ya döndük, halen orada, Adıyaman’da yardım faaliyetlerine devam ekiplerimiz mevcuttur. Ayrıca Adıyaman ilimizde kurduğumuz aşevi ile 5 bin kişilik yemek dağıtımı gerçekleştiriyoruz.

Bu çalışmalarımız yanında depremin bir diğer mağduru olan sokak hayvanları için de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Sokak hayvanları için toplanılan mama ve tıbbi malzemeler de yine deprem bölgesine gönderildi.

 

İKİNCİ ETAP; KONTEYNER YA DA TOPLU KONUT

Şimdi çalışmalarımızın ikinci etabına geçiyoruz. Adıyaman’a konteyner kent ya da toplu konut yapma planlarımız var. ASKON Genel merkezimizin AFAD’a nakdi destekle katkıda bulunacağı bu hususta , ATSO ile de bu konuda görüşmelere başladık. Bu görüşmeler neticesinde depremden zarar gören vatandaşlarımızın barınma ihtiyacının giderilmesi ve bölgede yaşamın normale dönebilmesi için konteyner ya da toplu konut projemizi hayata geçireceğiz.

EĞİTİM DESTEĞİNE HAZIRIZ

Deprem nedeniyle Antalya’ya gelen çocuklarımızın eğitim hayatına devam edebilmesi için

ailelerin talep etmesi halinde bu çocuklarımızın eğitim hayatına katılımı konusunda destek vermeye de hazırız. Deprem süreci göstermiştir ki; afetlere hazırlıklı olmak zorundayız. Bu kapsamda Antalya ASKON ailesi olarak üyelerimize arama kurtarma eğitimi vermeyi hedefliyoruz.

GENÇ ASKON’DAN AFETZEDELERE İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ

Depremden etkilenen vatandaşlarımıza yalnız olmadıklarını hatırlatmak isteyen GENÇ ASKON, hayatını yeniden kurmaya çalışan ve eğitimini devam ettirmek durumunda olan afetzedelerimize istihdam seferberliği başlattı. Deprem bölgesine yardım çalışmalarına tam destek veren Genç ASKON, deprem bölgesinden Antalya’ya gelen yerleşen afetzedelere üyelerimiz aracılığı ile iş alanı sağlamak için istihdam seferberliği başlattı.

DEPREM BÖLGESİ İZLENİMLERİ

Adıyaman’da yaptığımız ilk incelemelerde yıkılan binaların ağırlıklı olarak 1999 öncesinde yapılan binalar olduğu görülüyor. Hiçbir binanın detaylı teknik incelemesi yapılmadan yıkım sebebini söylemek mümkün değildir ancak inşaat mühendisi arkadaşlarımızın ilk yaptığı ön incelemelerde 2000 yılı öncesinde inşa edilmiş yapıların daha çok hasar gördüğü tespit edilmiştir. Yıkılan 2000 sonrası binalar için de detaylı bir çalışma yapmadan kesin bir şey söyleyemeyiz. Bu aşamada ancak yıkımın en önemli sebeplerinden birinin fay hattı üzerinde inşa edilen yapıların zemin bina ilişkisinin doğru kurulmaması olduğunu söyleyebiliriz.

 

80’li ve 90’lı yıllardan hazır beton kullanımı yaygın değildi. Hatta 2000’li yılların başında yapılan binaların beton kalitesinin, tasarıma esas olan proje beton sınıfının altında olduğu ve bu durumun yaygın olduğu maalesef bilinen bir durumdur. Yine aynı tarihlerde düz demir kullanılmakta idi. Dolayısı ile 2000 öncesinde inşa edilmiş yapıların toptan çökmesi veya kullanılamayacak derecede ağır hasar almasında malzeme zafiyetlerinin önemli etkenlerden biri olduğunu ifade edebiliriz. Yine bölgenin büyük bir kısmı zayıf zemin yapısına sahip ve bu sebeple özel mühendislik hizmetleri görmüş olması gerekmektedir.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞARTI

 

Benzer durumların yaşanmaması adına gecikmeden konunun tüm paydaşları tarafından, görmezden gelinen, ihmal edilen tüm hususlar gündeme gelmeli. Hukuki eksikler giderilmeli, yapı üretim sürecinin tüm aşamalarının uygun şekilde işlemesini sağlayacak kanunlar, yönetmelikler bir an evvel çıkarılmalı, var olanların eksikler tespit edilmeli ve giderilmelidir. Çözümün tüm tarafları bir araya gelerek liyakatin, yetkinliğin yapı üretim sürecinin bir parçası haline gelmesi bir an evvel  temin edilmelidir. Yarını beklemeden hemen şimdi Antalya’dan başlayarak binaların yönetmeliklere göre şekillenmesi, yer zemin ilişkisinin doğru kurulması gerekmektedir. Her ne kadar Antalya olarak 2’nci derece deprem bölgesi olsak da her an deprem olacakmış gibi, en kötü ihtimale hazır olmalıyız. 2000 öncesi binaların bir an önce kentsel dönüşümü yapılmalı. Sadece Antalya’da değil tüm ülkede deprem master planları ivedilikle, en iyi şekilde hazırlanmalı. Depreme dayanıklı güvenli kentler oluşturulmalı. Kentsel dönüşüm parsel bazında değil ada ada mahalle mahalle planlanmalı.

 

Çok Değerli Katılımcılar;

Basın toplantımıza katılımlarınızdan dolayı bir kere daha teşekkürlerimizi sunuyor, çalışmalarımıza katkı sunan başta ASKON Genel Merkezimiz ve Genel Başkanımız Orhan Aydın olmak üzere, paydaşlarımız Sayın Valimiz, Antalyaspor, Emniyet Teşkilatımız, Ordumuz ve Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO) ve Serikspor yetkililerine de şükranlarımızı sunuyor, aziz milletimize tekrardan başsağlığı ve sabırlar dileyerek vefat eden vatandaşlarımıza Yüce Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar diliyoruz.Rabbim bir daha milletimize bu acıları yaşatmasın...

              Cahit URFAN

ASKON Antalya Şube Başkanı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.