CHP HEYETİ KUMLUCA VE FİNİKE’NİN ‘AFET BÖLGESİ’ İLAN EDİLMESİNİ İSTEDİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Genel Başkan Yardımcıları Ali Öztunç ve Seyit Torun köprülerin yıkıldığı, derelerin taştığı, seraların, tarım arazilerinin büyük zarar gördüğü ev ve işyerlerini suların bastığı Kumluca ve Finike’nin afet bölgesi ilan edilmesini istedi. 

13 Aralık 2022
CHP HEYETİ KUMLUCA VE FİNİKE’NİN ‘AFET BÖLGESİ’ İLAN EDİLMESİNİ İSTEDİ

Sel felaketinin yaşandığı ilk andan bu yana tüm birimleriyle Kumluca ve Finike’de vatandaşın yaralarını sarmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi dört koldan çalışmalarını sürdürüyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Seyit Torun, CHP Genel Başkanı Başdanışmanı Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP İl Başkanı Nuri Cengiz, CHP Antalya milletvekilleri, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Konyaaltı, Muratpaşa, Kemer Belediye başkanlarının katılımıyla ile birlikte Kumluca ve Finike’de inceleme yaparken kamuoyuna da açıklamalarda bulundu. 

BAŞKAN BÖCEK’TEN DERE ISLAHI ÇAĞRISI

Afetin yaşandığı gece 01.15’ten itibaren Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin önce Kumluca Hizmet Birimi ve Kumluca İtfaiye ekipleri ile çalışmaya başladığını söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise daha sonra belediyenin tüm ekipleri ile teyakkuza geçerek Kumluca’ya intikal ettiğini belirtti. Kumluca’da vatandaşın, esnafın, üreticinin zor durumda olduğunu söyleyen Başkan Böcek, “Devlet Su İşleri’nin çok hızlı bir şekilde burada ulaşımı sağlamayla ilgili, dere ıslahları ile ilgili çalışmaları yapmaları gerekiyor” dedi. 

SİYASET ÜSTÜ BİR ÇALIŞMA YAPILIYOR

İlçe belediye başkanlarının yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesi, Ankara, İstanbul, Aydın, Muğla ve diğer ilçe belediyelerinin ekiplerinin siyaset üstü bir çalışma yaptığını söyleyen Başkan Böcek, şöyle devam etti: “Kimseyle bir yarışımız yoktur. Söylemler olabilir. Biz yangınlarda da gördük bunu. Bütün çalışma arkadaşlarımızla beraber elimizden geldiğince Kumlucalı vatandaşlarımıza, çiftçilere, esnaflarımıza desteğimizi yapacağız. İki Genel Başkan Yardımcım burada, Genel Başkanımızın baş danışmanı da burada ve hep birlikte inşallah Kumlucalı hemşerilerimizin yaralarını hep birlikte saracağız. Biz de üzerimize ne düşerse onu yapacağız. Yalnız bırakmadıkları için Genel Başkan yardımcılarımıza çok teşekkür ediyorum. 

DERE YATAĞI KAPATILMAZ

Yağmur yağışına kimsenin müdahale etmesine imkan olmadığını belirten Ali Öztunç, ancak selin olmasına engel olunabilir diyerek şunları söyledi: “Gerekli teknik çalışması yaparak havza çalışması ile dere yataklarını ıslah ederek önlem alınabilir. Dere yataklarının üstünü kapatıp pazaryeri yapmayarak önlem alınabilir. Kumluca’nın Gavur Deresi’nin üstünü kapatıp ve Pazar yeri yapılması selin yaşanmasına neden olmuştur. DSİ buna nasıl izin vermiştir. Bir önceki dönem dere yatağının üstünü kapatıp pazar yerine dönüştürmüş. Dere yatakları genişletilir üstü kapatılmaz. Bu yanlıştır”

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Kumluca’da belediyenin otoparkının su ile dolu olmasından dolayı büyük bir sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Öztunç, “Maalesef makine parkurunun olduğu yer sel nedeniyle sıkıntıya girdi. Hiçbir makine kalmamış durumda. Bu da belediyenin elini kolunu bağlamış durumda. Buranın bir an önce afet bölgesi ilan edilmesi gerekir. Siyaset üstü bakarak burası afet bölgesi ilan edilmelidir. Partili partisiz diye bakılmamalı. Eğer afet bölgesi ilan edilmezse buranın zararlarının karşılanması zor olacaktır. Biz CHP olarak yurttaşlarımızın yanındayız” diye konuştu. 

TORUN ‘MÜCADELE İÇİNDEYİZ’

Kumluca’da olağanüstü bir sel felaketiyle karşı karşıya olduklarını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Kumluca halkının bütün zararlarının telafisi için var güçleriyle çalışacaklarını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Geçmiş olsun’ dileklerini ileten Seyit Torun, “Büyükşehir Belediyemiz ve Kumluca Belediyemiz tüm ekipleriyle büyük bir gayret içinde çalışmalarını yürütüyor. Büyükşehir Belediyesi 500 personel ve ASAT ekipleriyle birlikte seferberlik başlattı. İki gündür yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor. Birçok da tedbir aldı. Kumluca Belediyesi’nin binek aracı kalmadı. Makine parkı su içinde kaldı. Vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için mücadele içindeyiz. Valiliğimiz ve Bakanlıklarda katkı veriyor. İstanbul, Ankara, Aydın, Muğla Büyükşehir Belediyelerimiz, Burdur ve tüm ilçe belediyelerimiz her türlü katkıyı sunuyor” dedi. 

RİSK HER AN KAPIDA

Bu afeti birlik içinde en kısa sürede aşacaklarını dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, “Belediyelerimiz afetin olduğu saat itibarıyla büyük bir çalışma içindeler. Vatandaşların sorununun çözümü noktasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Dünya bir iklim krizinden geçiyor. Türkiye’de en büyük risk altındaki ülkeler arasında yer alıyor. Risk her an kapıdadır. Türkiye’nin hemen bir risk haritasının oluşturularak, gerekli tüm tedbirlerinin alınması gerekiyor. Geçmiş olsun temennileri dışında bu afetleri en az hasarla atlatmak için gerekli tedbirleri almalıyız. Şu an burada yapılması gereken çok önemli konular var. Bir mahmuz yapıldı denize, iki mahmuzunda bir an önce imalatının yapılması gerekiyor. Bir gölet var en az iki gölet daha yapılması gerekiyor. Derenin üzerinde yapıların bir an önce kaldırılması lazım. Dere kenarında mülkiyet sorunlarının çözülmesi gerekiyor. 10’a yakın köprünün 6’sı yıkıldı, 4’ü de kullanılamaz durumda” diye konuştu. 

HAYATI NORMALE DÖNDÜRECEĞİZ

Kumluca’nın bir an önce afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini aktaran Seyit Torun, konuşmasını şöyle sürdürdü: Birçok sera su altında, üretici zor durumdadır. 15 bin dekar alan tamamen zarar görmüş durumladır. Üreticilerin kredilerinin ertelenmesi, faizlerin silinmesi gerekiyor ve hibe kaynakları sağlanmalıdır. Antalya Türkiye’yi besleyen bir tarım kentiyse, buradaki üreticilerin üretimleri çok kıymetlidir. Üreticimize destek olmamız lazım. Büyükşehir Belediyemizin tüm ekipleri evleri tek tek ziyaret ederek, zararların tespitini yapıyor. Yaraları sarmak için her türlü desteği vereceğiz. Ülkeyi yönetenlerin de burada alması gereken kararları alması gerekiyor. Biz bunların takipçisiyiz. Vatandaşımız yalnız değil, mağduriyetin giderilmesi için her türlü katkıyı sunacağız. Biz üstümüze düşen her türlü katkıyı sunacağız. Burada hayatı en kısa sürede normale döndüreceğiz.” 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.