İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU, ANTALYA'DA YAPI DENETİM ŞİRKETİ YETKİLİSİNİN DARBEDİLMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

08.08.2022 tarihinde saat 11.00 sularında meslektaşımız ve Yapı denetim şirketi yetkilisi İnşaat Mühendisi Zekeriya Mengi’nin şantiye denetlemesi sırasında saldırıya uğradığını derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. 

10 Ağustos 2022
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU, ANTALYA'DA YAPI DENETİM ŞİRKETİ YETKİLİSİNİN DARBEDİLMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Edinilen bilgilere göre vahim saldırı, şantiyede çalışan üç demir ustası tarafından gerçekleştirilmiştir. Şantiyede yapılan işlemlerin usulüne uygun olmadığı tespit edilmiş, gerekli düzeltmelerin yapılması için yapı denetim firması kontrol elemanları tarafından şantiye şefine ulaşılmaya çalışılmış ancak şantiye şefinin şantiyede o esnada olmaması üzerine çalışan ustalar iki kez uyarılmıştır. İki kez uyarı yapılmasına rağmen gerekli düzenlemeler yapılmadığından kontrol elemanı ile birlikte yapı denetim firma yetkilisi İnşaat Mühendisi Zekeriya Mengi tekrar şantiyeye denetim için gitmiştir.

 

Meslektaşımız görevi gereği tekrar uyarıda bulunmuş olup akabinde üç demir ustasının üzerine yürümesi ile birlikte can güvenliğini korumak adına olay yerinden uzaklaşmaya çalışmıştır. Ancak ustalar tarafından meslektaşımız şantiyeden henüz çıkamadan bina içerisinde darp edilmiştir. Sırtına, göğsüne ve yüzüne darbeler alan meslektaşımız diğer yardımcı kontrol elemanı tarafından tedavisi yapılmak üzere Akdeniz Şifa Hastanesine götürülmüştür. Saldırı sonrası meslektaşımız Akdeniz Şifa Hastanesi’nde hayati tehlikesi olduğuna dair rapor verilerek Anadolu Hastanesi’ne sevk edilmiş ve bu sırada kalp krizi geçirdiği tespit edilmiştir.

 

Acilen ameliyata alınmış, anjiyo yapılmış ve müdahale edilmiştir. Meslektaşımız halen yoğun bakımda olup sağlık durumu odamızca yakından takip edilmektedir.

 

Söz konusu olayda TCK’nın 87. Maddesi uyarınca Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Kasten Yaralama suçu vücut bulmuştur. Ayrıca suç kamu görevlisine karşı iştirak halinde işlenmiştir. Buna karşın olay sonrası edinilen bilgilere göre maalesef şüphelilerin sadece ifadesi alınarak serbest bırakıldığı öğrenilmiştir.

Bilindiği üzere yapı denetim firmaları, yapım işlerinde kullanılan malzemeler ile imalatın proje, teknik şartname ve standartlara uygunluğunu kontrol etmek, sonuçlarını belgelendirmek ve ayrıca malzemeler/ imalatla ilgili deneyleri yaptırmakla yükümlüdür. Bu nedenle Yapı Denetim Firma yetkilisi ve çalışanlarının kamu yararına çalıştığı açıktır.

 

            TCK nun 6. Maddesinde kamu görevlisinin tanımı yapılmış olup, kamu görevlisi "kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yolu ile ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi olarak" tanımlanmıştır. Gerek 4708 sayılı Yapı Denetim Hakkındaki Kanun içeriği gerekse TCK’nın tanımları düzenleyen 6. Maddesi kül halinde değerlendirildiğinde meslektaşımızın kamu görevi yürüttüğü açıktır. Bu nedenle söz konusu saldırı adli makamlarca kamu görevlisine karşı işlenen suç olarak nitelendirilmelidir.

 

Ceza Muhakemesi Kanunu ( CMK )

Tutuklanma sebepleri konulu 12.05.2022 de yayınlanmış 7406 sayılı kanun 100.madde 3.fıkrası j bendine göre sağlık personellerine yapılmış herhangi bir yaralama suçu direk ertelenemez şekilde tutukluluk gerektiren bir suç haline gelmiştir.

Yapı denetim çalışanları da kamu adına şantiyede görev almaktadır. Kamu adına iş yapan tüm sektörler için hatta Kamu – Özel farketmeksizin görevi başında şiddete maruz kalan tüm çalışanlara CMK’nın ilgili maddesi uygulanmalıdır.

 

Ayrıca odamızın son dönemde defaten üzerinde durduğu üzere; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı Şantiye Şefleri hakkındaki yönetmelik taslağının yetersiz ve ihtiyacı karşılamadığı açıktır. Meslektaşımızın yaşamış olduğu bu vahim olay da bunu açıkça ortaya koymaktadır. Meslektaşımız olayın gerçekleştiği şantiyede tam zamanlı çalışan bir şantiye şefi olmadığı için ustalarla iletişime geçmek zorunda kalmış ve bunun sonucunda saldırıya uğramıştır. Odamızın defaten belirttiği üzere ‘’Her şantiye şefi sadece bir şantiyede ve tam zamanlı olarak görevlendirilmelidir.‘’

Ayrıntılı olarak izah ettiğimiz üzere, meslektaşlarımızın bu ve benzeri olayları tekraren yaşamaması adına; yapı denetim firma yetkilileri ve çalışanlarının mesleklerini icra sırasında açıkça kamu görevlisi olarak hukuken tanınması ve her şantiyede tam zamanlı olarak en az bir şantiye şefinin bulunması konusunda hukuki ve mesleki mücadelemiz sonuna kadar sürdürülecektir.

 

Şiddete uğrayan meslektaşımızın ve ailesinin yanında olduğumuzu, faillerin en ağır şekilde cezalandırılması için sonuna kadar mücadele edeceğimizi ve hukuki sürecin odamız ve oda avukatlarımızca takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız. 

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.