ANTALYA MİLLETVEKİLİ HASAN SUBAŞI’DAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İLE ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI’NA ACİL ÇAĞRI

“Tarihi Yat Limanı mendireği çöküyor” 

15 Nisan 2022
ANTALYA MİLLETVEKİLİ HASAN SUBAŞI’DAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İLE ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI’NA ACİL ÇAĞRI

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, antik çağlardan kalan ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yenilenerek yaptırılan Antalya Kaleiçi Yat Limanı’ndaki mendirekte meydana gelen çatlamaların can güvenliği açısından tehlike oluşturduğuna dikkat çekerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’u göreve çağırdı. Subaşı, tehliye dikkat çekmek için TBMM Başkanlığına hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından cevaplandırılmak üzere ayrı ayrı iki soru önergesi verdi.

 

Antalya Olta Balıkçıları Derneğinin düzenlediği iftar yemeğine katılan Hasan Subaşı ve beraberindeki İl Jandarma komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan ile Sahil Güvenlik Komutanı Yarbay Murat Sezgin’e bilgi veren, daha önce de tehlikeye dikkat çeken Temiz Deniz (TÜRMAPA) Derneği Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, şunları söyledi:

Mendirekteki çatlak büyüyor

 

“Tarihi antik çağlara dayanan Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Antalya’nın tarihi Kaleiçi limanı mendireği, İkinci Dünya Savaşından sonra yapıldı. Halen içinde 100’den fazla günübirlik tur teknesinin bulunduğu mendirekte, dalgaların etkisiyle çatlaklık ve çökmeler meydana geldi. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen tarihi Kaleiçi mendireğinde dalgalar nedeniyle çatlayan duvar her geçen gün büyüyor. Önlem alınmaz ise mendirek can güvenliği açısından tehlike oluşturuyor”

 

Deniz Temiz (TURMEPA) Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, kendisinin çektiği fotoğrafları da göstererek dalgaların etkisiyle mendirekte geçen yıl 1 Şubat tarihinde yapılan ölçümde 10 santimetre açılan mendireğin bu yıl 16 santimetreye ulaştığını dile getirdi.

 

Kurumlar önlem almalı

 

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, görüldüğü kadarıyla tehlikeli bir boyuta ulaşan hasarın giderilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın süratle önlem alması gerektiğine vurgu yaparak, “Gördüğümüz kadarıyla durum iç açıcı değil. İskeleler göçmüş, mutlaka tamir edilip, takviye ile güçlendirilmelidir. Rıhtımlardaki elektrik ve su panoları, olası bir yangın riskinin önüne geçmek için, mutlaka yenilenmelidir. Çevre düzenlemesi yapılmalı, Yat Limanı park ve bahçeleri, çiçekleri ile cazibe merkezine dönüştürülmeli” dedi. Subaşı, Altın Elma ödüllü Kaleiçi Yat limanının bu çalışmalardan sonra daha işler hale geleceğine de dikkat çekerek, bu tarihi değeri korumak için Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın acilen önlem alması gerektiğini söyledi.

 

Hasan Subaşı, Tarihi Kaleiçi Yat Limanındaki mendirek çöküşünün felakete dönüşmemesi için, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un cevaplandırması istemiyle şu soruları yöneltti:

 

  1. Acil inceleme gereken Antalya Kaleiçi Yat Limanı Mendireğinin yıkılma tehlikesine ve güçlendirilmesine dair Bakanlığınıza başvuru, talep, proje vb. marifetiyle bilgi ulaştırılmış mıdır?
  2. Bu konuda Bakanlığınıza bir bilgilendirme ulaşmamışsa, Bakanlığınızın, Antalya Kaleiçi Yat Limanı Mendireğinde yaşanan çökme, yıkılma riskine ilişkin bir incelemesi, değerlendirmesi ya da planlaması var mıdır?

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.