Binlerce mahkumu yakından ilgilendiren açık cezaevi izinleri uzatıldı mı?

Açık cezaevi izinleri ile ilgili son dakika gelişmeleri mahkum ve mahkum yakınlarının gündeminde yer alıyor. Koronavirüs salgını sebebiyle Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından cezaevi izinleri uzatılmıştı. Ay sonuna doğru gündeme gelen konuya yönelik Adalet Bakanlığı'ndan beklenen açıklama beklenirken bu yönde cezaevi izinlerinin son durumu merak konusu oldu. 

27 Ocak 2022
Binlerce mahkumu yakından ilgilendiren açık cezaevi izinleri uzatıldı mı?

Açık cezaevi izinleri, 31 Ocak 2022 tarihine kadar 2 aylık uzatılmıştı. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü açık cezaevi izinlerinin yeniden uzatılması konusunda henüz bir açıklamada bulunmadı.

15 Nisan 2020'de denetimli serbestlik tedbiriyle evlerine gönderilen mahkumların izinleri 30 Kasım 2021'de sona erecekti. TBMM Genel Kurulu'nda İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi. Partilerin ortak önergesiyle kanun teklifine ihdas edilen maddeyle ceza infaz kurumlarındaki Kovid- 19 izinleriyle ilgili düzenlemede değişiklik yapıldı.

"Kovid-19 izni" ile ilgili mevcut düzenlemedeki Sağlık Bakanlığının önerisi üzerine Adalet Bakanlığı tarafından "her defasında 2 ayı geçmemek üzere 9 kez uzatılabilir" şeklindeki ibare, "her defasında 2 ayı geçmemek üzere 12 kez uzatılabilir" olarak değiştiriliyor.

Konuya dair resmi bir açıklama ise henüz bulunmuyor.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün de konuyla ilgili bir sunum yaptığı kabine toplantısında, iznin uzatılmamasının kararlaştırıldığı öğrenildi. Bu tarih itibariyle ceza süresi dolanlar geri cezaevine dönmeyecek. Ancak ceza süresi henüz dolmamış olanlara Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce cezalarının geri kalanını çekmesi gerektiği tebligatla bildirilecek.

Dönmeyenler firari sayılacak ve haklarında yakalama kararı çıkarılacak. İlgili kurumlar hükümlülerin cezaevlerine dönüş prosedürüyle ilgili yol haritası belirlemeye çalışıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.