CHP’Lİ BUDAK: “ASGARİ ÜCRETTE ÇİN’İN GERİSİNE DÜŞTÜK”

CHP Antalya Milletvekili ve Ekonomi Masası Koordinatörü Çetin Osman Budak, enflasyon ve döviz kurundaki yükselişin yılbaşından beri asgari ücretlinin alım gücünü rekor seviyede düşürdüğünü söyledi. 

21 Ekim 2021
CHP’Lİ BUDAK: “ASGARİ ÜCRETTE ÇİN’İN GERİSİNE DÜŞTÜK”

ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜ 81 DOLAR ERİDİ

CHP Antalya Milletvekili ve Ekonomi Masası Koordinatörü Çetin Osman Budak, enflasyon ve döviz kurundaki yükselişin yılbaşından beri asgari ücretlinin alım gücünü rekor seviyede düşürdüğünü söyledi. Dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye’deki hızda bir yoksullaşma yaşanmadığını dile getiren Budak, “Yılbaşında 384 dolar olan net asgari ücret 304 dolara geriledi. Asgari ücretlinin alım gücü 10 ayda tam 81 dolar azaldı” dedi. Budak, “Tüm dünyada ucuz emek cenneti görülen Çin’de asgari ücret 2200 yuan. Dolar olarak karşılığı 342 dolar. Ülkemizdeki asgari ücretin karşılığı 304 dolar. Asgari ücrette Çin’in bile gerisine düştük” diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu’nda Kooperatifçilik Kanununda değişiklik öngören kanun teklifi üzerine konuşan Budak şunları söyledi:

“EMEK UCUZLASA DA YABANCI SERMAYE GELMİYOR”

“Dünyanın en ucuz iş gücü diye bütün dünyadaki sanayi yatırımları Çin'e gitmişti. Acaba bu yatırımlar şimdi dünyanın en ucuz iş gücüne sahip Türkiye'ye yağmur gibi akıyor mu? Akmaz çünkü yargınız bağımsız değil, hukukunuz dejenere olmuş, aynı zamanda da demokrasiden tamamen uzaklaşıp tek adam rejimine geçmişsiniz; bu ortama yabancı sermaye emek ucuz olsa da gelmez.

“BU ZAMLARLA ÜRETİM OLMAZ”

Çiftçiden üretim bekliyorsunuz, bir tarafta, geçtiğimiz dönemde, seçimden önce soğan depolarını, patates depolarını basıp, tanzim satış mağazaları kurmuştunuz. O mağazalar ne oldu? Siz şu anda tekrar gidip o soğan üreticilerinin ya da soğanları depolayanların depolarını basıyor musunuz? Demek ki seçimlere kadar siz buradan bir popülizm elde etmeye çalıştınız ama olmadı. Akaryakıta gelen son zamlar, mazota gelen zamlarla çiftçiden nasıl üretim yapmasını bekliyorsunuz, anlamak mümkün değil.

Şimdi de ‘Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler, bunları destekleyelim, öbür tarafta esnaf ne olursa olsun’ dediğiniz ‘Üç Harfli’ zincir maarketlerin sayısı 30 binin üzerine çıktı.  Onları bu sefer terörist ilan edip -ki onları bu şekilde semirten iktidar da sizsiniz- ve onları şu anda terörist ilan ederken bir taraftan da ‘1.000 tane market kurup zincir market tekelini kıracağız’ diyorsunuz. Bunu Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla yapacaksınız. Tarım Kredi Kooperatiflerinin şu anda 1.000 markete ödeyeceği kira rakamı, inanamayacağınız büyüklükte. Bir de ayrıca bunların lojistik altyapısının yapılması gerekiyor, tedarik merkezleri yapılması gerekiyor ve iki senedir bu kuruluşlar zaten zarar ediyor, bu zarar da çiftçinin üstüne yükleniyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinin zararı bir şekilde çiftçinin üstünde ve halkımızın üstünde.

“ENFLASYON BÖYLE DÜŞMEZ”   

Eğer enflasyonu böyle düşürecekseniz düşüremezsiniz yani marketlerde zararı göze alırsınız ama bu bütçe onu kaldırmaz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütçesiyle kendi icat ettiğiniz marketlerde ucuz mal satmanızla regülasyon olmaz, enflasyon düşmez. Enflasyonun düşebilmesi için önce şeffaf olacaksınız, sonra sözünüze güvenilecek, Merkez Bankasının üstünden baskıyı kaldıracaksınız, Merkez Bankası tam bağımsız bir şekilde kararlarını verebilecek, piyasalara güven vereceksiniz. Dışarıdan yatırımcıyı doğrudan davet ettiğiniz zaman zaten bu ortama gelir ve kendiliğinden piyasa regüle olur -sıcak para bile gelmiyor ülkeye, yüzde 6,5 dolar faizi veriyoruz- ve enflasyon düşer. ‘Faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur’ teorisinin tutmadığını gördünüz, dünyada zaten böyle bir teori de yok. Yani böyle bir saçmalığı bugüne kadar sürdürüp gece yarısı Merkez Bankası başkanlarını görevden alarak, gece yarısı Merkez Bankası başkan yardımcılarını -ki bu adamlar kolay yetişmiyorlar- görevden alarak ülkede enflasyonu düşüremezsiniz. Enflasyon milletin cebinden onun isteği olmadan parasını çalmaktır; bu kadar açık, bu kadar net”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.