CHP’Lİ BUDAK: “BU TEŞVİK YASASIYLA SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM HAYAL”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, iktidar tarafından TBMM Genel Kurulu’na sunulan Turizm Teşvik Kanunu Değişiklik Teklifi’ni turizmin nitelik ve altyapı sorunlarına çözüm getirmediğini söyledi. Budak, “Yirmi yıllık iktidarınızda bir türlü şu nitelik meselesini masaya yatırmadınız. Tek yönlü gelişen bir turizm, sahillere yüklenmiş bir turizm. Artık bu sahil kentleri, sahil turizmi ilçeleri bu yükü taşıyamaz durumda. Ya sayıya yükleneceksiniz, bugünkü durumu yaşayacağız ya da niteliğe yöneleceksiniz, bunun için de alternatif turizm şarttır. Turizmde ranta değil, niteliğe odaklanın. Teşvik yasasında yapılan bu değişikliklerle sürdürülebilir turizm hayal” dedi.  

14 Temmuz 2021
CHP’Lİ BUDAK: “BU TEŞVİK YASASIYLA SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM HAYAL”

 

Son günlerde yapılan protestolarla gündeme gelen Saros Körfezi’nin de mutlaka korunması gerektiğini dile getiren Budak, “ On yıldır Saros Körfezi'ne bir liman yapılmak isteniyor. Peki, Kuzey Ege'nin incisi, dünyada örneği olmayan Saros Körfezi'ne bu limanı neden yapıyorsunuz? Efendim, işte, BOTAŞ'ın doğal gaz aktarma limanı olacakmış. Yer mi yok? Bakın, İstanbul'da 80'li yıllarda, 90'lı yıllarda, Kemerburgaz'da, Şile'de turizm yapılıyordu, Erdek'te turizm yapılıyordu, Mudanya'da turizm yapılıyordu; Marmara'yı bitirdiniz” diye konuştu. 

TBMM Genel Kurulunda Turizm Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Öngören Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde CHP grubunun görüşlerini açıklayan Budak şunları söyledi:

TURİZM KENTLERİ ARTIK NÜFUSU KALDIRAMIYOR

“Sezonun en yüksek olduğu dönemde, Antalya'da, ortalama 1 milyon nüfusa daha bakmak durumunda kalan bir yerel yönetiminden de bahsetmek lazım. Muğla'da da aynı şekilde, Bodrum Belediye Başkanı isyan ediyor, "sezon geldiği zaman benim nüfusun bu kadar ama üstüne 1 milyon kişiye daha hizmet vermek durumundayım, bu konuda bana da en ufak bir destek gelmiyor. Hatta normal bütçelerimizin bile çok altında rakamlarla biz belediyeyi döndürmek durumunda kalıyoruz." diyor.Şimdi, Antalya'nın nüfusu 2.5 milyon, ortalama 1 milyon da yaz aylarında nüfus yüklemesi oluyor. Şimdi, burada o kentten, gelecekte, bundan sonraki gelecekte siz nasıl gelir bekleyeceksiniz, döviz bekleyeceksiniz?”

ALTYAPI YATIRIMLARINI TURİZM BAKANIĞI YAPMALI

Altyapı yatırımlarını Kültür ve Turizm Bakanlığı üstlenmeli. Örneğin, arıtma tesislerinin yapımını üstlenebilirsiniz. Arıtma tesislerinin yapımını üstlendiniz, borçlandırın yine belediyeyi, "Yirmi beş senede geri öde bana." deyin. Bunları planlamadan siz üstyapıya durmadan birtakım yeni kararlar alarak, işte bir yerde 100 bin dönümlük arazinin üzerine Dubaili bilmem nereli, "Dünyanın en zengin insanlarını buraya getireceğiz, çok pahalı turizm yapacağız." derseniz aynı zamanda yine Antalya sahillerinde mera olan bir bölgeye, 3.200 dönümlük bir alana "Ben 3 golf oteli ve bunun yanına da golf sahası yapacağım." derseniz yine, turizmi dar bir alana, deniz kıyılarına hapsetmiş olursunuz, bu kentlerin kaldıramayacağı nüfusları buraya yüklemiş olursunuz ve niteliği de böylece artıramazsınız.

KİŞİ BAŞI TURİZM HARCAMALARI SÜREKLİ DÜŞÜYOR

2003 yılı ile 2019 yılı arasında; 2003 yılında Türkiye'nin gayrisafi millî hasılasının 4,4'ü turizmden elde ediliyormuş, en iyi yıl olan 2019'da da 4,6, bir arpa boyu yol kat edilememiş. Bu politikalarla, bu rakamların geriye düşme ihtimalî de son derece yüksektir. 2003 yılında Türkiye'deki kişi başına ortalama turizm geliri 850-900 dolardı arkadaşlar. 2019 Türkiye'nin en çok turist aldığı yıl -2019 yılı pandemiden önceki yıl- kişi başına ortalama turizm geliri 666 dolar, nereden nereye. Eğer o kaliteyi sürdürebilmiş olsaydık, 2000'li yılların başı 90'lı yılların ortalarındaki kaliteyi devam ettirmiş olsaydık, 2019 yılında artı 8 ila 12 milyar dolar arasında ülkemize daha fazla gelir, daha fazla döviz gelecekti.

SEKTÖR  İSTİHDAMININ YÜZDE 30’UNU KAYBETTİ 

Çalışanların kısa çalışma ödeneğiyle ilgili -bakın, burada bir uyarı yapıyorum- 30 Haziranda sona gelindi, şu kanun teklifine bir madde eklenebilirdi çünkü Cumhurbaşkanın da yetkisi kalmamıştı. Bir madde eklenebilir ve de uzatılabilirdi. Şimdi, duyacaksınız, yakın bir zamanda inanılmaz bir işçi kıyımı olacak. Zaten geçen sene hiçbir kuruş gelir olmadı, herkes köyüne döndü, aç biilaç bir senesini geçirdi. Sezon açıldı, bu sene bir ümit vardı, çalışanlar şu anda maalesef işlerini kaybettiler ve yüzde 30 kayıp olduğunu da tespit ettik.

ACİLEN KIRSAL TURİZM KANUNU HAZIRLANMALI

İnanılmaz bir tarihimiz var, sadece Göbeklitepe, tanıtımını yapın sadece Göbeklitepe Türkiye'ye 10 milyon turist getirir, Urfa'daki Göbeklitepe. Bunun dışında Karadeniz kıyıları… Trabzon'a 2019 yılında 650 bin Arap turist gelmiş. Bunun dışında Irak'tan gelenler de var, Dubai'den gelenler de var, Birleşik Arap Emirlikleri'nden, efendim Suudi Arabistan'dan gelen var, şu anda 50 bini bile bulamıyorlar. Pandeminin etkisi olabilir ama altyapıyla ilgili maalesef Karadeniz'de, Trabzon'da, Giresun'da, Ordu'da en ufak bir yatırım yok, yatırım yapmadan gelir elde edemezsiniz. Aynı zamanda bir projeden de bahsedeceğim, bizim kırsalımız, Karadeniz'in kırsalı, Karadeniz'in yaylaları, Ege'nin yaylaları, Akdeniz'in yaylaları turizm için son derece elverişli. Yayla turizmiyle ilgili burada çok önemli girişimlerde bulunulabilir ama bir kanun yok. Kırsal turizm kanunu adında bir kanunumuz yok. Efendim, biz teşvikle ilgili sürekli değişiklikler yapıp belli, adrese teslim, birtakım yatırımları yaparken bunları da değerlendirmek lazım. Fiyatlarla ilgili bugün bir turizmci arkadaşımla konuştum "Antalya'daki beş yıldızlı otel ortalaması nedir?" dedim "40 dolara geçmez." dedi, çok kötü çok hazin. Her şey dâhil, ultra her şey dâhil; yeme, içme, efendim aklınıza gelen her şey dâhil 40 dolar, yazıktır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.